Здравейте отново! Както вече ви е станало ясно ще добавим към една мп3-ка още една или няколко, то зависи, колко файла искате да добавите.

Програмата, която ще използвам е:

  • Sound Forge 6.0 - аз ползвам по стара версия, на мен ми върши работа. Ако имате някакви предпочитания използвайте друга версия.
  • Winamp - за просвирване на създадените mp3-ки

 

Нека да започнем с обработката. Отворете програмата и както е показано на снимка от долу, следвайте стъпките. От 1 меню (File) -> 2 отваряне на файл (Open).

Зареждане на мп3-ка
Зареждане на мп3-ка

Появява се този файлов екран, от където избирате от кой дял на хард дискът ви ще вземете мп3-ката. В моя случай аз имам цял дял създаден за музика, устройство Music (E:).

Преглед на мп3-ка
Преглед на мп3-ка

До тук добре, избирате желаната песен и я зареждате както на картинката долу.

Избор на мп3-ка
Избор на мп3-ка

След като се зареди, трябва да получите нещо подобно на това. Тези сини резки е мп3-ката. Те са в отделно прозорче, което съм оразмерил на половината на самата програма, защото ще трябва да добавим още една такава и е хубаво да гледаме едно временно и двата работни екрана. Както се вижда от картинката горе има едно бутонче, което има формата на папка. По този начин ви показвам, че може да заредите мп3-ката или какъвто и да е друг аудио файл. При компютрите и програмите едно нещо може да се направи по няколко различни начина. Това е зареждане на мп3-ка по втори начин. Цъкнете на тази папчица. Отново ще се появи прозореца от по-горе за избор на дял от харда, изберете го, намерете втората мп3-ка, която трябва да заредите.

Заредена мп3-ка
Заредена мп3-ка

Добавяне на втора мп3-ка
Добавяне на втора мп3-ка

Ще се появи такова прозорче със зареждане на файла.

зареждане на мп3-ка
зареждане на мп3-ка

Когато сте добавили двата файла, трябва да получите нещо подобно на това, което се появява при мен.

заредени и двете mp3-ки
заредени и двете mp3-ки

Тук на тази картинка се вижда, че долната (втората добавена) мп3-ка е в черно оцветяване. Това се случи, след като я селектирах цялата. Там където са тези реснички цъквате с левия бутон на мишката, но по средата. Както се вижда мп3-ката има 2 едни и същи канала, с еднакви реснички, която е разделена с една линия. Всъщност тези два канала, които се виждат, това са ляв канал и десен канал (стерео). Ако цъкнете на горните или долните реснички, ще хванете само единия канал, а ние не искаме това. За това по средата където е разделителната лента.

заредени и двете mp3-ки
заредени и двете mp3-ки

Когато сте цъкнали по средата натиснете клавиатурната комбинация от бутони Ctrl+a (това означава селектирай всичко). Сега натиснете Ctrl+x(което значи изрежи файла (Cut)), може да го направите и с Ctrl+c (копиране на файла (Copy)). Аз използвам изрязване. Когато сте избрали изрязване в долния файл остава празно пространство. Не се притеснявайте за това. Сега отиваме на горната мп3-ка, дърпаме скрола най в дясно и на края на бялото поле натискаме комбинация Ctrl+v (постави (Paste)). Може разбира се да използвате и десен бутон на мишката от падащото меню Постави (Paste).

изрязване и добавяне към първата mp3-ка
изрязване и добавяне към първата mp3-ка

Както се вижда вече след като сме натиснали клавишната комбинация скрола се е намалил, което означава, че се е добавила втората мп3-ка към първата.

добавената мп3-ка
добавената мп3-ка

Вече не ни трябва втория файл, цъкваме на x-чето, после на бутона No, защото не искаме да загубим мп3-ката. Ако дадете Yes този празен файл ще се презапише върху същото име и ако после пуснете файла няма да има звук, защото вече сме го изтеглили от там и файла е празен.

затваряне
затваряне

Идва ред да запаметим вече обработения файл, след съединяването на мп3-ките. Пак от менюто File избирате Save as.

На тази картинка е показано файловите разширения, в които програмата може да запамети файла: *.mp3, *.au, *.mov, *.ogg, *.raw, *.rm, *.wav, *.pca, *.w64, *.dig, *.mpeg и много други. Изброявам едни от най-използваните сред аудио файловете.

Тук от тази картинка показвам избора на битрейт на мп3-ката. Това е качеството на файла, колкото е по голям битрейта, толкова ще е по хубаво качеството на песента, както и големина й. В случая аз избирам да е 320 Kbps (килобита в секунда)

Срещу File name, пишете как ще се казва новата мп3-ка. Натискате на бутона Save.

Изчаквате малко докато се обработи и конвертира файла

обработка на мп3-ката
обработка на мп3-ката

Когато приключи записа на файла излиза този прозорец, който пита искате ли да пре-отворите зъщия файл. Понеже аз няма да го обработвам повече избирам No.

обработка на мп3-ката
обработка на мп3-ката

Ето и добавените в Winamp-а файлове. Новата мп3-ка, която е със доста по голямо времетраене 6.35 минути и другите 2 мп3-ки по отделно. Виждате разликата. Ами това е и успех ;о)

мп3-ките
мп3-ките

ГЛАСУВАЙ                
СПОДЕЛЯНЕ
Попитали Буда: Учителю, чух че си много мъдър, научи ме как да помагам на хората? Буда помълчал известно време и му отговорил: За да помагаш, трябва да те има. Не можеш да помагаш, ако не съществуваш...

КОМЕНТАРИ 14

  1. Виждам, че темата е суперстара, но все пак ако някой я следи бих искал да го попитам, как може да се премахне досадното пукане при залепване на песните. Особено осезателно се чува когато се леят парчетата на The Wall, където те преливат от едно в друго. Благодаря

  2. Защото програмата е платена, има кракове за нея, трябва да намериш и да я кракнеш или някой да ти го направи, мисля че имаше около 20 безплатни записа и след това трябва да се плати

  3. ИМАМ СПЕШЕН ВЪПРОС! ЗАЩО СЛЕД КАТО СИ СВЪРШИХ ПЕРФЕКТНО РАБОТАТА С ПРОГРАМАТА, НАКРАЯ НЕ МИ ДАДЕ ДА ГО ЗАПАЗЯ И МИ ИЗЛИЗНА ПРОЗОРЕЦ, ЧЕ СЪМ ЗАДЪЛЖЕНА ДА КУПЯ ПРОГРАМАТА?

  4. Здравей, Георгиев, мисля, че проблема ти се получава от разлика в битрейтите. И на мен ми се е случвало това. Избирай ги да са с еднакви битрейти и виж дали ще имаш пак проблем :о)

  5. много благодаря за изчерпателното обяснение,това се казва професионалист.

  6. Никой ли не мойе да ми обясни проблема за който търся помощ....моля помагайте

  7. Програмата е супер...но имам питане....Защо не мога да уеднаквя бързо и бавно парче,бързото есе просвирва нормално а бавното залепено до него влачи...опитах се да намеря някакъв пич контрол,но не можах,ако някой знае да помага.Иначе много благодаря за програмата...

  8. kachestvoto na vtorata pesen se promeni vse edno vlachi a pravq vsichko kakto e opisano

anti spam