Урока е предоставен с любезното съдействие на kaloto - http://digitalbg.info

Програмата, която ще използваме е Avidemux v2.4.0_p1. Може да си я изтеглите от тук

Отваряме желания видео файл, като кликнем в/у бутона Open(1) показан на (фиг.01). След като файла вече е зареден в програмата кликваме в/у бутона Audio/video file information(2).

Нормализиране на звука във видео файл под Линукс
фигура 1

Така ще получим информация за нашият видео файл, показана на (фиг.02).

Нормализиране на звука във видео файл под Линукс
фигура 2

Както виждате в нашия случай звука е кодиран във формат MP3 с Bitrate 192 и честота 48000 Hz. Понеже няма отметка в квадратчето на VBR, това означава, че звука е в режим CBR (постоянен битрейт). Вече имаме нужната ни информация и може да продължим нататък.

Нормализиране на звука във видео файл под Линукс
фигура 3

За да не губим време за излишно прекодиране, задаваме абсолютно същите параметри на звука в изходния файл. Кодека с който ще кодираме е Lame, позиция(1) на (фиг.03). След което трябва да направим и съответните настройки на този кодек. Това става като кликнем в/у бутона Configure(2). В новопоявилия се прозорец избираме режима на битрейта CBR(3) и съответния битрейт 192(4) и потвърждаваме с ОК.

Нормализиране на звука във видео файл под Линукс
фигура 4

Преминаваме нататък... Клик в/у бутона Filters(1) на (фиг.04) отворя прозорец в който ще зададем максималните стойности до които да достига силата на звука в нашето видео. Чекваме Gain(2)и избираме Automatic(така максималната стойност до която ще достигне силата на звука е -3db) или Manual(което аз използвам 0db по подразбиране, като при желание стойността маже да се променя). Отново потвърждаваме с ОК.

Остава само да зададем къде и с какво име да се запази нашия нов видео файл, клик в/у бутона Save (фиг.05)

Нормализиране на звука във видео файл под Линукс
фигура 5


ГЛАСУВАЙ                
СПОДЕЛЯНЕ
Попитали Буда: Учителю, чух че си много мъдър, научи ме как да помагам на хората? Буда помълчал известно време и му отговорил: За да помагаш, трябва да те има. Не можеш да помагаш, ако не съществуваш...

НЯМА КОМЕНТАРИ

Все още няма добавени коментари. Ти може да си първият!

anti spam