Здравейте и добре дошли в сайта за видео и аудио обработки, работа с програми, полезни съвети за конвертиране, копиране и запис на дискове, работа с уиндоус и програми за него.

Операционната система (ОС) е основна част от компютърния системен софтуер, която управлява и координира работата на процесора и периферните устройства в компютъра. Тя обслужва приложния софтуер, като заделя необходимите за това хардуерни ресурси като РАМ памет и контролира достъпа на различните приложения до тях.

ОС дават достъп на приложния софтуер и на потребителите до определен набор от функционалности. Софтуерът ги използва чрез системни повиквания или приложно-програмен интерфейс (API), като предава данни и инструкции на ОС и получава от нея резултатите от тяхното изпълнение. Потребителите могат да взаимодействат с ОС чрез потребителски интерфейс - например интерфейс с команден ред (CLI) или графичен потребителски интерфейс (GUI). Като цяло при по-прости компютърни системи този интерфейс се приема за част от ОС, а при по-сложните е организиран като самостоятелен приложен софтуер, работещ независимо от самата ОС. Веднага след включване на компютъра и зареждане на BIOS, се зарежда и ОС. Когато потребителят или дадена програма подаде команда към обвивката на ОС, тя се предава на ядрото, което я обработва във вид, разбираем за компютъра или, ако не може да я обработи, подава командата на драйвера на съответното устройство, който я превежда на машинен език. За повече информация за ОС и операционните системи може да прочетете тук.

ГЛАСУВАЙ                
СПОДЕЛЯНЕ
Попитали Буда: Учителю, чух че си много мъдър, научи ме как да помагам на хората? Буда помълчал известно време и му отговорил: За да помагаш, трябва да те има. Не можеш да помагаш, ако не съществуваш...

НЯМА КОМЕНТАРИ

Все още няма добавени коментари. Ти може да си първият!

anti spam