Записване на ДВД Видео (Създаден филм в ДВД формат)

От доста години насам използвам за запис на CD, а сега вече и на DVD разработката на немската компаниа Ahead - Nero Burning Room. Използвам версия 6.6.0.18 и за сега нямам никакви проблеми.

Стартирайки Nero, трябва да изберем режим, при който ще се записва DVD-Video, и да се убедим, че настройките са, както показаните по-долу. Избираме New

Тъй като някой от ДВД плеърите не могат да четат DVD+R/RW е нужно да направим следните настройки. Те сподпомагат да се излъже ДВД плеъра, че диска е DVD-R.

 

Не е задължително дискът да се чете и без всички тези опции да са изключени или включени, но при тези настройки вероятността новозаписаният ни диск да се прочете в маскимално голям брой устройства е най-голяма. Селектираме всички файлове, получени като резултат от работата на DVD Shrink, и ги пускаме в червената папка VIDEO_TS в прозореца за компилация на Nero, след което само въвеждаме името на филма в съответното поле, избираме скорост на запис и започваме да записваме.

В общи линии, това е начинът, по който можем да направим копие на любимия си скъпоструващ филм върху записваем носител. Трябва да знаете, че този начин не гарантира 100% същото качество на филма, особено ако той е върху двуслоен носител и се налага да се компресира повече. Но, успокояващото е, че в повечето случаи леката компресия е абсолютно незабележима, а често, изхвърляйки ненужни части от диска, можем да успеем да оставим основния филм непокътнат, т.е с изходното качество.

И едно последно отклонение на тема региони, заключени и отключени устройства и т.н. Става въпрос за програмата DVD Region Free, която можете да свалите от официалния сайт на разработчиците Fengtao Software, разположен на адрес http://www.dvdidle.com, където можете да откриете и други не по-малко популярни програми от типа на DVD-Idle, която намалява износването на DVD-ROM устройството ви при гледане на DVD-VIDEO.

Както знаете, всяко DVD устройство е проектирано да може да въпроизвежда филми само от един регион. Регионът може да се сменя максимум 4 пъти, след което устройството се "заключва" на последния използван регион. При опит да се въпроизведе носител от друг регион софтуерът издава съобщение, че това е невъзможно.

Много от устройствата могат да станат RPC1, или Region Free, т.е. да нямат ограничение за просвирване на носители от който и да е от 6-те региона. За целта се налага Firmware-то им да бъде подменено. Ако ви интересува този начин, можете да се ограмотите за това на адрес http://forum.rpc1.org, но имайте предвид, че флашването на DVD-то може да доведе до необратими негаранционни последствия.

Програмата DVD Region Free позволява да избегнете гореописаната процедура по флашването, макар че флашването, освен че прави драйва RPC1, често увеличава драстично скоростта на четене на DVD-Video носителите. Програмата прихваща изпращания от драйва към системата регионален код и го подмяня оперативно по време на работа, по-този начин карайки системата да "смята", че се възпроизвежда диск от разрешен регион. Това, за съжаление, върши работа, ако гледате DVD само на компютъра. В противен случай на носителя трябва да се запише филм без региони.

Ще ми се да завърша с една реплика, предназначена за тези, които виждат в подобни материали открит подтик към пиратството. Тази статия обяснява единствено и само как да си направим копия на легално придобитите ни носители, или как да ги гледаме на нашето RPC2 устройство, при положение, че живеем в един географски регион, а имаме носители, закупени във друг, и не подтиква към пиратство. Толкова по въпроса и успех.


ГЛАСУВАЙ                
СПОДЕЛЯНЕ
Попитали Буда: Учителю, чух че си много мъдър, научи ме как да помагам на хората? Буда помълчал известно време и му отговорил: За да помагаш, трябва да те има. Не можеш да помагаш, ако не съществуваш...

КОМЕНТАРИ 5

  1. Благодаря за отговора!! :) А как става компресирането - тук има ли такъв урок? Или ако мога направо да конвертирам DVD в AVI, може би ще е по-добре, но и това не знам как да направя...

  2. Здравей, Keya, няма толкова големи ДВД дискове, но може да се копресира до по малък обем, така че да се събере на двуслоен ДВД диск. Той е около 9.4ГБ или нещо такова. Стандартния диск е 4.7, като побира 4.30GB файлове. Друг вариант е блурей диск, но за да се запише трябва блурей записвачка, както и после блурей четящо устройство, на което да се пусне, за да се гледа.

  3. Здравейте. Имам на харда един DVD филм с общ размер на всички файлове ~14GB. Мога ли да го запиша на DVD диск и ако да - какъв тип DVD диск ще ми трябва? И как изобщо се записва DVD с такъв размер? Благодаря предварително :)

  4. Отваряш Nero Burning ROM, избираш най-горе в ляво от новата компилация DVD. В ляво от менюто цъкаш на DVD-ROM(ISO), в дясно no multisession disc и после цъкваш на New, отваря се друг прозорец. От дясно на ляво си влачеш файловете, който искаш да запишеш. Няма ограничения за форматите, които ще се записват, може да е снимки, музика, филми, клипове, архиви и т.н. Ето линк към такъв урок: цъкни тук

  5. Това се отнася за запис на филм, мен ме интересува как да си направя DVD с 20 или повече клипове например, а не мога да намеря никаква информация за това.

anti spam