Това ръководство ще Ви помогне да си свалите така желаната от вас касетка от цифровата камерка или от Видео камера SVHS на компютърен формат (DivX или xVid) или ДВД формат.

Необходим хардуер

  • Кабел S-Video -> S-Video
  • ТВ Тунер или Capture ( Всеки ТВ-Тунер разполага с кептчър. За аудио вход има стерео букса като за слушалки )
  • Кабел стерео или моно изход -> стерео или моно вход.

S-Video кабел Стерео жак с камбанки Стерео жак с камбанки свързан с друг кабел с жак

Аз имах малък проблем със звуковия кабел за цифровата камера (Panasonic NV-GS15). Изходния канал от камерата за звука е направен като едно цяло. Един вид аудио и видео сигнала излиза от една букса, която представлява стерео жак. (Като жак за слушалки). Камерата разполага в комплекта си с кабел жак -> две камбанки, които не ми свършиха работа. Да не си помислите, че жак -> жак ми свърши работа? Напратив получи се голям смес на звук с пръщене. Наложи се да си направя самоделка - кабела жак -> две камбанки го свързах както следва - жака към изхода на камерата. Една от кабманките ( черната ) с един кабел, който откъснах от слушалки. Той представлява двоен кабел (разделя сигнала на left и right - стерео) или нещо такова не съм голям спец по тези части. Ще ме извинявате за обясненията, ама нямам технически познания по електротехника и електроника. Обяснявам го така както аз го разбирам. Та черната камбанка я свързвате с вече събраните кабелчета от стерео кабела, които отскубнах от едни слушалки. ( така да се каже скопих го... ) докато получите желания звук. Има значение как ще обърнете кабелчетата.

Такъв проблем нямах, като го правих с професионална камера на БНТ (Panasonic SVHS). За звука използвах кабел жак -> две камбанки. Камерата е с моно сигнал за разлика от горния Panasonic, който има стерео канал. Та кабела при тази камера го свързах както следва камбанка на ляв канал при камерата (изход от камерата) -> жак към тунера (вход към тунера) . Получи се нещо страхотно. За кабела S-Video -> S-Video няма какво да обяснявам и в двата случая всичко си е ОК.

Необходим софтуер

  • FlyCapDS v3.0 (30 Kb програмка за кептчъра. Чувал съм от хора за 20 Mb програми за кептчър. Нямам какво друго да кажа освен "Измислил го Руснака...") :о))
  • K-Lite Mega Codec Pack 1.52 (комплект от кодеци, който съдържа DivX или xVid за компресия при сваляне на видеото)

 

Обработка

След като сте свързали кабелите, както съм обяснил по-горе следва софтуерната настройка. Това ще рече, че трябва да си пуснете FlyCapDS. Няма нищо сложно за настройка. Понеже кабела ни е SVideo на Video Input, го наместваме да е Video SVideo. На Audio Input избирате Audio Line. В случая при нас е третата опция. На Capture resolution избирате максимума, а той е показания на фигурата по-долу. Следва настройката на кодеците. За Video compressor съм избрал кодека посочен на снимката. Audio compressor е AC-3. Ако искате можете да си го смените.

Настройки на кодеците XviD и DivX може да видите тук.

ГЛАСУВАЙ                
СПОДЕЛЯНЕ
Попитали Буда: Учителю, чух че си много мъдър, научи ме как да помагам на хората? Буда помълчал известно време и му отговорил: За да помагаш, трябва да те има. Не можеш да помагаш, ако не съществуваш...

НЯМА КОМЕНТАРИ

Все още няма добавени коментари. Ти може да си първият!

anti spam