Ако има желаещи, които искат да си прехвърлят старите видео касети в цифров формат (за компютър, ДВД или някакъв друг формат) да ми пишат или да оставят коментар под статията. 

Още един урок за обработка и запис на видео файл от видеокасета (VHS) или телевизия (TV). За не разбралите ще обясня как да си запишете видеокасетата от бала или от сватбата на хард диска на компютъра си. Няма нищо сложно в това просто Ви трябва една програмка. Аз ще използвам програмата MainConcept H.264 Encoder v2.1.0. Тя е безплатна и няма да имате никакви проблеми с нея. Специално тази версия използвам за конвертиране в HD (High Definition) видео формат. Програмата може да си изтеглите от сайта на производителя. Тъй като програмата вече не е налична на сайта на производителя и се намира изключително трудно, а има голям интерес към нея ще я кача в сайта да може да я изтеглите. MainConcept H.264 Encoder v2.1.0 - изтегли

Пуснете програмката и както е на картинката изберете Tools -> Capture....

Ще се появи този прозорец, от който ще трябва да си настройте кептчъра или тв тунера, с който ще направите запис от вашето старо видео. Колко е странно като го кажа това. Сигурно повечето от Вас вече са забравили как изглежда това устройство. В случая от Video Capture Devices аз избирам моя тв тунер (кептчър), който има следното име: Philips WDM Video Capture, при което ми се появява канал Discovery. При вас може да се покаже друг канал. За да започнете да записвате касетата от бала си (сватбата) Ви е необходимо да пуснете видеото да работи и от програмата да потърсите канала (принципа е същия при търсене на канал или друго устройство на телевизор). Изберете Setup.

При това отваряне на прозореца правим следните настройки: Разбира се може да ги направите по ваш собсвен начин. В момента аз използвам тези, защото процесора на компютъра ми не е много мощен. По принцип е хубаво Color Space/Compression да е RGB24. Всичко зависи от устройството с което разполагате и от това какво Ви позволява да изберете като опция. Накрая изберете TV Tuner. От тук може да си настроите канала от който искате да правите запис (Търсене на канал, видео сигнал и т.н.).

След избирането на TV Tuner ще се появи този прозорец. Направете тези настройки или просто натиснете бутона Auto Scan Channels. Програмата автоматично ще започне да търси сигнала, който е подаден от кабелна телевизия, видео, двд плеър, тв конзола и т.н.

В случая понеже аз нямам видео, реших да направя запис от някой тв канал. Всичко е абсолютно еднакво, вместо запис от видеото, правя запис от някой телевизионен канал. Избрал съм една от Диемите.

При избран вече канал, от който ще записваме сигнала, пристъпвате към избор на кодек за компресия и качество на видео файла, който ще се получи след края на записа.

След като сте избрали всичко от описанията по горе следва да получите този скрийн и да натиснете върху бутона Set Capture File. Това ще рече да си напишете името на крайния файл, който ще получите по време и след записа.

Когато сте готови с тази настройка вече може да започнете да записвате, като натиснете на бутона Start Capture. При натискането на този бутон ще се появи Stop Capture. Той е за спиране на процеса на запис. Това беше за урока, ако имате някакви въпроси може да ги зададете в коментарите по-долу.

ГЛАСУВАЙ                
СПОДЕЛЯНЕ
Попитали Буда: Учителю, чух че си много мъдър, научи ме как да помагам на хората? Буда помълчал известно време и му отговорил: За да помагаш, трябва да те има. Не можеш да помагаш, ако не съществуваш...

КОМЕНТАРИ 38

 1. Здравейте, трябва да имате работещо видео, тв тунер за компютър или кепчър. След това видеото се пуска на компютъра и се прави запис, компресия и т.н. Не мисля, че ще успеете да се справите толкова лесно.

 2. Здравейте нуждая се оп помощ, имам видео от сватба преди 16г. Което е във видеокасета и искам да го прехвърля на друго устройство. Как да го направя?

 3. Здравейте. Как мога да сваля програмата? И от къде мога да купя този тунер? Мога да свързвам компютъра към телевизора, но това предполагам е нещо друго. Можете ли да ми изпратите програмата? dr4ervenkova@gmail.com. Трябва да включва компютъра към видето, а видеото към телевизора. Правилно ли съм разбрала?

 4. Здравей и за много години. Опитай се да си поиграеш с кодеците за аудиото. Ако не успееш с тази програма, с която имаш шист и хубав звук ако можеш запиши само звука, а с тази другата, която ползваш за видеото просто конвертирай видеото. Накрая смеси видеото с аудиото с VirtualDub и всичко ще заспи.

 5. Ползвам кепчар EASY но не ми излиза аудио с друга програма аудиото работи опитвам други кодеци пак не става .Кепчара си има диск с програма за запис там всичко си е ок но ми плюе големи файлове ,а с тази картината е по-добра само да ми излезе аудио пробвам с оригиналаната програма всичко си върви с тази картината е по чиста но няма звук не е от кабела

 6. Здравейте искам да попитам дали случайно някои знае някакъв начин как да си записвам филми от декодер към видео касети и най-вече какво да използвам за да го направя без проблеми ? Отговорът на въпросът ми може да го изпратите на моята абв поща написана във скобите (gavril.popov@abv.bg) Благодаря предварително на тези които ми кажат как даго направя.

 7. Тъй като има голям интерес към програмата добавих линк в статията, от където може да я изтеглите

 8. Който има нужда от програмата да ми пише и ще му я изпратя

 9. ами кабел от видеото с чинчове или какъвто е изхода и букса за телевизора или пак с чинчове, не ти знам видеото и телевизора какви са, за да ти кажа какъв кабел ти трябва

 10. с кабела от видеото, трябва да имаш кепчър или тв тунер

 11. Пич,да попитам с какъв кабел трябва да свържа видеото с компютъра? :)

 12. Тук в сайта я има в секция програми, ама няма кой да гледа

 13. Ами занеси си касетата в някой студио и ще ти го прехвърлят срещу някаква сума на диск.

 14. Програмата я има в сайта в секция програми, аз като съм я ползвал не ми е искала регистраиция или там каквото е...

 15. някой може ли да ми даде линк за програмата и да ми каже дали наистина е безплатна

 16. към компютъра, но трябва да имаш тв-тунер или някакъв вид кепчър

 17. Искам да попитам нещо, не разбрах къде трябва да включа видеото към телевизора или към компютъра?

 18. embaka, с кепчър и скарт кабел, също става свалянето на vhs запис на компютъра. Трябва видеото да има скарт букса, никакъв тунер не ти трябва.

 19. Илияне, благодаря ти за просвещаването, ама той целия компютър е изграден на магнитна основа: бубини, кондензатори и т.н., в хард диска записването на информацията се съхранява по магнитен път. Реално погледнато си прав, но една флаш памет няма да загуби информацията ако е поставена до CRT монитор или аудио колонка, както се разваля дискета, аудио и видео касета.

 20. ембака- мога да ти кажа ,че вси4ки носители независимо какви са или някои в компютъра са на магнитна основа...флопи дискета,м лента,флаш памети ,хард диск единствено сд и двд дисковете имат малко по различна устройка при записванне "върху" тях ,но както и да е ...при дисковете се работи с изгаряне на горния слой на диска. А при другите става едно пренареждане на миниатурните магнитни прахови частици с помоща на ел.ток и маг.поле в умерени количества.

 21. Трябва да имаш ТВ-тунер устройство на компютъра, за да направиш това нещо, чрез този тв-тунер се гледа телевизия на компютъра, видеото се свързва към буксата за антената (кабелна) и се търси сигнала на видеото, също като на телевизор. Това е

 22. Добре,до тук горе долу ми е ясно,но с какув кабел да включа видеото към компютъра за да мога да го сваля(извинете за незнанието ми,но по добре да попитам от колкото да правя глупости.

 23. Здравей. Не съм работил с тоя софтуер, но има и една друга програмка, която е много лека и само 30кб. Създадена е от един руснак. Ето и линка има такъв урок тук http://dwdvideo.com/урок-10-50. Отиваш директно на обработка без горните неща, защото съм правил запис от мини дв камерка панасоник. Директно свързваш видео кабела на входа на тунера и си сканираш видео сигнала. От там вече си правиш настройките на кодеците и правиш няколко опита докато постигнеш добро качество. Успех. Ако не използвай тая програма, има я в сайта. С нея съм записвал видео и става много добре.

 24. Имам следния въпрос: Изполвам Honestech TVR и искам да гледам и да записвам от видеото на тунера, давам търсене на тунера за видео сигнала, намира го, изписва ми че го запаметява а след това го няма на тунера.Защо се получава така? И какво мога да направя? Тази програма която предлагаш (MainConcept H.264 Encoder v2.1.0) ако я изтегля ще ми помогне ли за проблема?

 25. Реално погледато не, защото записа е на магнитен носител. Ако в течение на времето се е повередил няма как да се възстанови. Запис на 17години просто не знам как би изглеждал. Старите магнитни лети трява много да се пазят от магнити полета, които допринасят за развалянето на качеството, дори и на целият запис.

 26. може ли по някакъв начин да се подобри качеството на эапис правен преди 17 години???

anti spam