Здравейте. Днес ще Ви покажа урок за видео обработка от някакъв видео формат, без значение какъв в HD видео. Програмата, с която ще работим най-вероятно е известна на повечето от вас. Казва се Xilisoft HD VideoConverter. Може да я намерите тук. Тя разполага с голям набор от видео формати, както за въвеждане така и за обработката им в краен формат. Производителите са се постаратали да извлекат максимума от този софтуер. От това, което видях останах приятно изненадан. Има възможност за обработка на: iPhone, iPod, AppleTV, Xbox, Mobile Phone, Windows Mobile, PMP, HD Video, Picture and Animation, PSP и PS3.

Необходим софтуер:

  • Xilisoft HD VideoConverter - за обработка на видео файлове е HD (High Definition) видео формат
  • Кодеци - аз в момента използвам ffdshow последните кодеци от тази дата: 28.06.2009

 

При първоначалното пускане на програмата се появява този екран. Както се вижда от него програмата има много леснен интерфейс за работа с малко настройки. Цъкнете на бутончето, което е оформено с червен контур. То е за добавяне на файлове.

Xilisoft HD VideoConverter добавяне на файл

Ще се появи следния прозорец. От него намирате файла, който искате да добавите в програмата, избирате го и натискате Open. Файла се зарежда много бързо.

Xilisoft HD VideoConverter зареждане на файл

Както казах и по-рано програмата е много лесна за работа. Ще дам малко повече информация за това. На следващата картинка може да промените името на файла от Name:. Става много бързо и лесно. В полето Video Size определяте с какъв размер да е файла. Auto, 1280x720, 1440x1080 и 1920x1080. В случая ние искаме да обработим в HD видео. Като последно излязал и с най добро качество формат е 1920x1080. Цъкваме на него. От Video Quality може да изберете с какво качество да се конвертира файла: високо, ниско, нормално и по битрейт. Ако използвате някакъв калкулатор за битрейт може да посочите ваши параметри, за да намлите примерно размера на видео файла или да го ограничите до еди си колко Gb големина. Всичко зависи от калкулатора и как сте го настроили. На Channels се определя аудио потока какъв да бъде mono, stereo или 5+1. Ако файла ви е стерео, не знам дали ще го обработи в 5.1, но може да тествате, аз не съм пробвал с това. Split се използва ако искате да разпокъсате видео файла на няколко парчета с еднаква големина. Нещо от сорта на 2 файла от по 1.4Gb в зависимост от това кой сплит сте избрали.

Xilisoft HD VideoConverter настройки на файла

На картинка 4, която е отдолу се вижда, къде се конвертират файловете, в коя директория на компютъра. Тази е подразбиране. Аз не съм я променял. Ако на вас не ви е удобно да е там може да си я преместите, където пожелаете от бутона Browse. Ако пък цъкнете на Open автоматично ще се отвори папката.

Xilisoft HD VideoConverter запис на файла

Идва момента, в който трябва да изберете в какъв формат и за какво ще конвертирате файла. В случая по подразбиране програмата е избрала изходния файл да е във формат HD H.264/MPEG-4 AVC Video (*.mp4). В лявата страна, след като сте цъкнали на това се появяват всички формати, в който може да конвертирате файла. Аз ще избера да е отново HD Video, но изходния файл да е с разширение *.avi.

Xilisoft HD VideoConverter обработка

Когато имаме всички настройки и сме готови за обработка натискаме червеното кръгче (Convert Checked Items) и чакаме докато всичко това приключи. След натискането на бутона "светват" така да се каже и другите 2 бутона до този. Единият е за пауза, а другия за стоп на обработката.

Xilisoft HD VideoConverter

Xilisoft HD VideoConverter

Вече е свършила обработката и искам да проверя видео файла, дали наистина е станал HD видео. Отварям програмката за анализиране на видео файлове, която показва точните кодеци, с които е обработен файла, както за видеото, така и за аудиото, други допълнителни информации. От картинката се вижда, че всичко е ОК! Ами това е...

Xilisoft HD VideoConverter анализатор


ГЛАСУВАЙ                
СПОДЕЛЯНЕ
Попитали Буда: Учителю, чух че си много мъдър, научи ме как да помагам на хората? Буда помълчал известно време и му отговорил: За да помагаш, трябва да те има. Не можеш да помагаш, ако не съществуваш...

КОМЕНТАРИ 9

  1. Може ли да попитам как да стане да си конвертираш HD формат видео в mp4 с над 100 mb и да ги смъкнеш за да не се развали качеството дали е възможно в тази програма

  2. Ами то няма как да ти подобри качеството на кофти компресирания avi формат. Разбира се, че ако се пусне на компютър няма как да видиш разлика, но ако е на телевизор ще има разлика, може да е минимална, но ще я има. Този урок е за да се покаже как може да си конвертирате файла в HD, но не и от кофти релийз да го направи като HD форматите, няма как да стане това.

  3. Конвертирах един едно филмче, което беше около 30 минути и 280 мегабайта.Така конвертираше се около 2 часа и стана 1.70 GB. Когато го прегледах, качеството си беше същото.Въпроса ми е с какъв плеър да го пусна? Всичко излиза както си писал, че е hd, но не е hd? Аз имам BS Player и VLC Media Player?

  4. Е предполагам, че съм отговорил на въпроса по добава и е станало ясно за хардуер и софтуер. А за софтуер не съм казал нищо, но Нерото може да записва такива дискове. В последните версии вече има поддръжка и на Blu-Ray Burn, за хардуера както казах ти трябва такава записвачка, те са от порядъка на около 250-300 € ако не се лъжа. Скъпичко е все още на българина да си го позволи :о)

  5. SW- software, HW- hardware :) Огромно мерси за отговора, embaka, и да ти е честита Нопвата 2010 година. Е, значи малко съм изпреварил положението на нещата в БГ, купувайки този BluRay player. Нищо, след година-две мисня че ще навлязат масово. Не съм проверявал дори по видеотеките дали предлагат филми в BluRay формат... :) Както и да е, засега ще пускам DVD-ta на него, пък като му дойте времето и BluRay...

  6. За запис на Blu-ray диск ти трябва записвака с Blu-ray и диск Blu-ray. В България не знам дали има такива дискове да се продават, но и да има няма да са много евтини. Един 50ГБ диск е от порядъка на 60 лв. Pioneer са пуснали дискове от 400Гб, сам можеш да предположиш колко пари ще струва. А това HW и SW какво трябва да значи?

  7. Добре, а какво е необходимо като HW и SW за запис на BlueRay диск, който да може да се чете от BlueRay Player (имам Samsung, не помня точно модела? И дали този HW и SW трыгва под XP или само под Vista и 7 ?

anti spam