Здравейте! В този урок ще ви демонстрирам как може да увеличите силата на звука от аудио файл от следните формати: *.mp3, *.au, *.mov, *.ogg, *.raw, *.rm, *.wav, *.pca, *.w64, *.dig, *.mpeg и много други

Програмата, която ще използвам е:

  • Sound Forge 6.0 - аз ползвам по стара версия, на мен ми върши работа. Ако имате някакви предпочитания използвайте друга версия.
  • Winamp - за просвирване на аудио файлове

 

Отворете програмата Sound Forge. Както е показано от снимката стъпка по стъпка заредете адуио файл.

Зареждане на mp3 файл

Изберете дял, от който ще заредите файла. Аз ще заредя мп3 файл.

Зареждане на mp3 файл

Цъкнете по средата на файла, както е показано. С натискане на бутона Space (шпация - дългия бутон от клавиатурата) може да прослушате файла. В дясно се виждат два еквалайзера. Това са за левия и десния канал на аудио файла. Ако файла ви е много тих, в дясно еквалайзерите няма да стигат червената граница. Ще се опитаме да увеличим звука без да прекаляваме, защото след това може да гъгне самата песен, а това не е много желателно.

Зареждане на mp3 файл

От менюто горе избирате Process, след това Volume.

усилване на аудио файл

Ще се появи това прозорче... Коригирането на силата на звука може да стане по 2 начина. Единия е от еквалайзера (цифра 1), а другия горе от Preset менюто. Там има зададени 4 параметъра: без звук (Mute), 50%, 200% и Untitled. Вие може да искате да намалите звука или да го усилите. В случая аз ще го увелича. Избирам от Preset 200%, след което давам ОК.

избор за сила на звука

Файла се обработва на бързо и както се вижда на снимката ресните на файла са се уголемили и удебелили. С шпацията може да просвирите файла и да видите в дясно еквалайзера стига ли в червената граница и дали гъгне (пръщи).

усилване или намаляне на звука

Ако всичко е както трябва трябва да запаметите файла.

запазване на обработената мп3-ка

Избирате в какъв формат ще запишете файла.

избор на формат

От тук избирате битрейта (качеството на файла).

избор на аудио битрейт

Пишете новото име на файла.

избор на име на аудио файла

Следва обработка и запис на файла.

обработка и запис на аудио файл

Ако желаете да не обработвате повече файла натиснете No

затваряне на програмата


ГЛАСУВАЙ                

КОМЕНТАРИ 18

  1. Както е показано в урока, синусоидата е с пресилени стойности и абсолютно не се препоръчва да се прави такова усилване. Звукът става изкривен, гъгнещ и липсват основни качествени показатели. Авторът на урока би трябвало да напише пояснения, за да не си развалят хората записите, а и за да стане ясно как се обработва звук без разваляне на качеството. В мрежата има купища такива клипове и аудиофайлове с пресилен до нетърпимост звук. Разберете, че не можете да усилвате до безкрайност! За всяко нещо си има балансирано ниво, а това ниво зависи от много фактори, включително и от вашия опит с обработката на звук. Пиковите стойности в графичната синусоида, не трябва да преминават полето и да им се орязват "връхчетата". Ако на пикови места, спектралният видеоанализатор влезе в червената зона, значи сте прекалили с усилването и ще развалите качеството на файла!

  2. oo mersi mnogo .. super urok! sega pesenta mi zwuchi tolko qko i silno .. a predi na max nemojeh da q chuq .. mersi mnogo

  3. kak se kazva programata da q napi6a v zamunda da mi izleze da si q izteglq kak se kazva pls hora kajete :)

  4. ot kade moga da sivalq programata mnogo tarsih i nemojah da namerq ako mi kajete ot kade da si q issteglq mnogo shte sam vi blagodaren b

  5. Пламене, ако можеш да напишеш някакви уроци за тази програма ще се радване да ги споделиш тук. С удоволствие ще ги добавя от твое име ;о)

  6. Не ви препоръчвам да го правите по посочения начин, а да използвате функцията normalize, при която програмата първо измерва нивото на звука, а след това го усилва до максимално допустимата стойност, без да криви. Трябва да зададете стойност 0,00dB, или -0,02dB. Стойностите могат да бъдат само отрицателни. За още по добри резултати се налага използването на compressor-limiter, но това вече е мастеринг.

anti spam