Предполагам, че всеки се е мъчил да се опита да събере две части в една или повече, дали на филм или на субтитри това няма значение. С това ръководство ще добиете представа за сливането на AVI файлове. За целта са ни необходими следните програми изброени по-долу.

Необходим софтуер

 

  • VirtualDub 1.6.15 (може и по-нова версия. Служи за добавяне/сливане на две *.AVI парчета в едно) :о))

VirtualDub

Идеалният вариянт - AVI файловете имат еднакъв FPS

Предлагам да започваме със сливането/добавянето на AVI файловете. Отвори VirtualDub и зареди първият файл като отидеш във File -> Open video file.

Сливане, сглобяване, добавяне на AVI
Сливане, сглобяване, добавяне на AVI

Избирате първия диск от филма и го зареждате.

Избирате първия диск от филма и го зареждате
Избирате първия диск от филма и го зареждате

След това избирате от File менюто Append AVI segment...

 

Избирате втория диск, както направихме с диск 1.

Избирате втория диск, както направихме с диск 1
Избирате втория диск, както направихме с диск 1

Вече са сляти двете части остава само да се запишат на компютъра, но ако не сте чак толкова добри при боравенето с VirtualDub изберете от менюто Video/Direct stream copy. Това ще рече, че преди да сте Дали Save as AVI... филма ще се копира на машината без да използва кодеци за допълнителна обработка, без да я товари и без да Ви губи времето.

Останалото от тук нататък вече си го знаете как да си запаметите филма.

Останалото от тук нататък вече си го знаете как да си запаметите филма
Останалото от тук нататък вече си го знаете как да си запаметите филма

Не идеалният вариянт - AVI файловете имат различен FPS

Сега ще се опитам да Ви обясня как да съберете два клипа с различни FPS. За целта обаче трябва всичко останало от клиповете да е 1:1. А това ще рече, че аудиото и кодеците на клипчетата трябва да са еднакви. Ето една съпоставка на два такива клипа проверени с AviCodec.

Получава се следната картинка, която не е много приятна, но не е неусъществима.

Получава се следната картинка, която не е много приятна, но не е неусъществима
Получава се следната картинка, която не е много приятна, но не е неусъществима

Понеже първия клип е с 25.000 FPS, а вторият с 24.994 преминаваме към следната схватка. Избираме си на втория клип да изравним FPS с първият по следния начин. Зареждаме клипа по обичайния метод и от Video избираме Frame Rate...

Правите всичко по снимката отдолу, щраквате ОК.

Записвате клипа на компютъра с новия FPS. От там нататък знаете как се сливат клипове по идеалният вариант.

Възможни грешки:

"Можеш да сливаш само идентични едни с други файлове. Ако броя на кадрите за секунда е различен (дори със стотна от кадъра), VirtualDub няма да може да ги слее. Ако броя на аудио потоците са различни или някакъв друг параметър (разделителна способност, кодек) се различава в някой от файловете, също е невъзможно те да бъдат слети".

Да ама не. Оказва се, че могат да се сливат. Малко е по-сложничко, но може. С всеки изминъл ден се обеждавам, че по-добра програма от VirtualDub няма. Скоро надявам се ще има още едно ръководство или няколко, които ще са изцяло целенасочени към тази програма и нейните възможности. Невероятна е !!!

Дано всичко това да ви е станало ясно и да ви послужи някъде :о)))

ГЛАСУВАЙ                
СПОДЕЛЯНЕ
Попитали Буда: Учителю, чух че си много мъдър, научи ме как да помагам на хората? Буда помълчал известно време и му отговорил: За да помагаш, трябва да те има. Не можеш да помагаш, ако не съществуваш...

КОМЕНТАРИ 1

  1. Здравейте попаднах на тези урочета случайно и то по много заобиколен път след като ми се наложи да сваля от нета един конвертор. И тъй като съм начинаещ реших да се осведомя как се работи с тия програмки.Зачетох се по форуми и статии.Станами много интересно и научих нови неща.Така се стигна и до там че си свалих и програмки за субтитри ,за конвертирането им и тази Virtual Dub. Ето сега съм тук и научавам неща за нея благодарение на тези уроци. Едва ли ще се занимавам сериозно с това но искам да поздравя авторите на тези уроци които са ги направили ,за да могат такива като мен да се учат.

anti spam