Това ръководство ще ви помогне да си направите Меню към вашето ДВД-Видео. Изпълнението на задачата е много просто. Ще се убедите сами.

За целта са ви необходими около 10 GB свободно място. След като сте направили ДВД-то искате да му направите и меню, но трябва нова обработка, за да създадете меню към филма. За втората обработка се нуждаете от същото пространство, колкото е самото видео. Вече знаете, че един ДВД диск е 4,7 GB. Фактически 9,4 GB.

Необходим софтуер

  • TMPGEnc DVD Author v1.6.26.73 - сериен номер (с нея ще направим менюто към желаното от вас видео. Може да си изтеглите и по-нова. Въпрос на предпочитания. Тази версия е стабилна, за другите не знам) :о))

Задачи за изпълнение

  • Start - Създаване на ново меню или избиране на вече направено преди това.
  • Source setup - От тук ще добавим филма/те и ще им преработим имената на кирилица.
  • Create menu - Създаваме менюто към филма/те и преработваме текста, фона и всичко, което ни дойде на ум.
  • Output - Копиране на вече готовото ДВД-Видео с менютата на вашия хард.

Да не губим излишно време и да започваме да правим Менюто за ДВД-то. Това трябва да ви се появи при пускането на програмата. Избирате Create New Project.

След като сме избрали Create New Project вече сме преминали към стъпка номер 2. Избираме Add file от където ще заредим филма или клипа. В нашия случай ще е клип или по точно клипове, за да схванете начина на правене на повече от един филм или каквото там ще правите. Пропуснах да спомена при зареждането на филма изберете първия файл от филма/клипа, който се казва VTS_01_1.VOB.

Вече е зареден единия от клиповете. Тук имате възможност да направите всичко на кирилица. Страхотно нали? От Settings променям името на "клип1".
На Add new track... кликваме, за да заредим второто клипче. По този начин можете да заредите колко клипове и филми искате стига да не превишавате лимита от 4,7 Gb (отдолу на снимката). Освен ако не сте решили да правите Dual Layer диск. Тогава можете да напълните капацитета от 8,5 Gb.

От тук преминаваме към стъпка номер 3. Или така наречената Create menu (създаване на менюто). В ляво където пише Blue избираме какво да бъде менюто. Аз съм избрал това тъй като има най-много функции и могат да се коригират всички надписи които ви дразнят и искате да ги промените. Много е добро за добавяне на повече филми. Има вариант да си добавите собствена картина за фон.

На Firstplay action избирате Display main menu, за да ви се появава менюто при пускането на ДВД-то. Ако не го настроите така след пускането на ДВД-то директно ще започва филма без да има менюта и т.н. Ще загубите много време и нерви :о))

Преработвате текста по ваш избор. Преработването става след като щракнете на текста, който ще променяте. След което избирате Next page.

А тук ви показвам по какъв начин да го махнете този жълт текст, който така много дразни. Избирате си големината на шрифта да е 1 и след това променяте цвета да е в границите на това синьо което е на самия фон. Избирате отново Next page.

Продължавате да си оправяте текста и по останалите менюта, след което си знаете Next page.

Идва менюто с Главите. В случая тук имаме само една глава понеже е клип. Ако беше филм щяха да са около 50-60 глави и повече зависи много от това самата програма на колко ги е "нацепила" и от това колко от тях сте пропуснали да излязат след добавянето на филма в това меню. Както е посочено по горе. Next page.

Давам ви пример от къде и как можете да премахнете голяма част от главите на филма. Това е много просто от Menu display settings. Просто подбирате сцените които искате да се махнат. Продължаваме напред.

Оправете и другите менюта, за да не стане така, че едните са ви на Български, а другите на Английски. Става доста сконфузно положението :о)))

Това е 4-тата стъпка преди да е готово нашето ДВД-Видео. От Browse изберете директория, в която ще влезе филма с преработения филм или клип. Изберете друга папка. Да не е същата, в която е бил филма. Като за финал избирате Begin Output.

Трябва да се появи нещо от сорта на това по-долу. Запомнете!!! Докато се обработва филма не правете нищо на компютъра, ако искате всичко да е както трябва накрая и да няма някакви разминавания на звука с картината.

Ако всичко е преминало както трябва ще се появи този прозорец.

Искам само да добавя, че има и други програми, с които можете да правите професионални Менюта за вашето ДВД, но там вече става много сложно. Ще спомена някои от тях. DVD-lab Pro, DVD Maestro и DVD Composer. Има и други, но за сега тези са най-използваните и разпространени, а и са доста надеждни.

 

ГЛАСУВАЙ                
СПОДЕЛЯНЕ
Попитали Буда: Учителю, чух че си много мъдър, научи ме как да помагам на хората? Буда помълчал известно време и му отговорил: За да помагаш, трябва да те има. Не можеш да помагаш, ако не съществуваш...

КОМЕНТАРИ 6

  1. Здравей. Програмата я има качена в сайта. По конкретно можеш да разгледаш тази страница от форума, където я има качена. Ето го и линка цък

  2. Здравей, Еmbaka! Можеш ли да ме ориентираш откъде да изтегля тази програма? Потърсих, но не попаднах на читави.... Или пък подобна... Интересува ме конкретно може ли с друга програма да се записват повече от едно ДВД на диск. Неро- то има опция "създаване на собствен диск", но качеството се влошава много... Благодаря предварително!

anti spam