Имате проблем със запис на дискове, били те CD или DVD. Повечето от моделите на NEC създават много проблеми. Някой не могат да записват DVD-RW, DVD-R, DVD+R, други пък не могат да четат дискове. Единственият вариянт да се оправи записвачката е като се флашне с фирмуер от производителя или да се флашне с фирмуер, на който са му премахнати регионалните защити. Такива фирмуери може да намерите на следния адрес.

След като сте отворили страницата е нужно да намерите своят модел записвачка. Аз ще Ви покажа как може да го направите по най-бързия начин. Понеже повечето не знаят как да си проверят модела на записвачката заредете си Неро. Горе трябва да имате подобно прозорче и като щракнете върху него трябва да получите нещо подобно на картинката долу. Значи моето устройство е HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B. Това е кодовото име на записвачка на LG. В момента пазара е залят от записвачки NEC. При тях като се цъкне горе в нерото излиза надпис от рода Optyc и модела, не си спомням много добре, но това ми е останало в паметта.

Вече сте отворили страницата за фирмуерите.

Понеже знам, че записвачката ми е LG, в браусзъра натискам клавишната комбинация Ctrl+F (Find/Намери) В полето вписвам LG и натискам на бутона Next. Това е в браузъра Mozilla Firefox.

Цъкам върху линка LG и ми се отваря подстраница с моделите на LG. Там отново натискам Ctrl+F. Вписвам модела 4163B и натискам на бутона Next. Това е в браузъра Mozilla Firefox.

Отваря се подобен прозорец, в който има няколко модела фирмуер за записвачката. Повечето са добавени по дати. Може да се ориентирате, кой е добавен последно по дата. В случая от това което гледам аз всички модели са добавени на 1 дата, което е странно, явно сайта не работи както трябва. (Подновявали са го скоро и не е оптимизиран добре). Ако съдя от това което виждам, последния модел е в най-долната част на страницата. За моята записвачка това е AN16, защото го слагах преди година.

Цъкнете върху адреса, ще се появи следния прозорец.

Запишете файла някъде на компютъра, където Вие ще си го намерите след като се изтегли. В по старите версии като съм теглил фирмуера беше в архив (*.rar). Сега като гледам се тегли само един файл (*.exe). Ако се случи да теглите архив след разархивирането му ще имате 2 файла, подобни на тези. Единия файл с име AUTO е оригиналния фирмуер от производителя, а другия е хакнатата версия с премахнатите региони (RPC1). Пояснение за тези региони. Когато е нова записвачката като сложите диск с ДВД филм той разчита регион. Този регион се създава от производителя на диска. Съществуват 5 региона доколкото си спомням или 6. Ако поставите в записвачката дискове от 4 региона при поставянето на последния диск, който е от 4-ти регион записвачката Ви се заключва да чете филми само от този регион и не може да гледате други филми освен от този регион. За това е хубаво да се флашне с фирмуер, който премахва тази защита.

Стартирайте файла, който изтеглихте или 1 от двата файла ако изтегления файл е бил архивиран. Ще се получи това. В Current Version е вписана последната инсталирана версия на фирмуера на записвачката, а в New Version новата версия. При мен и в двата случая излиза една и съща, защото съм с последния фирмуер, които има за моята записвачка. Когато сте готови може да флашнете записвачката от бутона UPDATA. ВНИМАНИЕ: ТОВА Е МНОГО ВАЖНО - Преди да натиснете бутона UPDATE се уверете, че записвачката Ви е в режим MASTER (Главно устройство - това се прави като се мести джъмпера) на ATA или SATA слота към който е свързана записвачката. Към този кабел не трябжа да има свързано друго устройство като друго CD/DVD или хард диск (Това е за ATA интерфейс - старите широки паралелни кабели). Ако е SATA няма да има проблем, защото там кабела е само един, но пак е задължително устройството да е с поставен джъмпер на MASTER. Флашването на записвачката трае около 30 секунди. През това време трябва да не се рестартира компа или да се изпълняват каквито и да е операции на компютъра, защото това е много тежък процес за процесора и той се натоварва на 100%. Хубаво е да бъдат спрени всички програми, дори да се изключи антивирусната програма. След като всичко мине успешно, на мястото на червения бутон UPDATE ще се появи зелен бутон REBOOT. Натиснете го, компютъра ще се рестартира и тогава ще видите устойсвтото с ново име.

Ако имате въпроси отправяйте ги в коментарите под темата.


ГЛАСУВАЙ                
СПОДЕЛЯНЕ
Попитали Буда: Учителю, чух че си много мъдър, научи ме как да помагам на хората? Буда помълчал известно време и му отговорил: За да помагаш, трябва да те има. Не можеш да помагаш, ако не съществуваш...

КОМЕНТАРИ 14

 1. Прав си така е,дори не ми се помисля за тази гаранция,само кинтите ще ме сбъркат че трябва да ги вадя от джоба за ново ДВД и то май като се замисля може и да е по-доброто решение,аз по принцип като чуя думата гаранция и ми настръхва косъма,дето викаш ем не си сигурен какво ще бъзикат,дали ще сменят или счупят нещо или ще направят отбиване на номера,парил съм се веднъж от гаранционни услуги,за това изчаквам да пробвам максимално всичко което ми дойде на ум и което мога да намеря като инфо из нета,дано да изникне фирмуер от нейде да тествам и мерси за отзивите

 2. По принцип не би трябвало за едно ДВД да отпадне гаранция. Аз си разглобих целия лаптоп ако става въпрос, за да го почистя, за да не чакам 2 седмици да го направят, а и да знам аз какво съм сменил, защото в повечето случаи по тея сервизи нищо не правят

 3. Тея дни звъннах директно в Леново и разговарях с техник,обясних му проблема,но е недопустимо да сваля ДВД-то,ще отпадне гаранцията,целият лап трябва да се изпрати до София,иначе пределно ми е ясно как се сваля ,но дори да имах ново ДВД това означава да го сменя и да отпадне цялата гаранция,ако се наложи повторно пращане поради друг проблем.Гадно не гадно трябва да го прежаля за около месец,толкова е макс срока за отремонтирване на продуктите им,а за фирмуера явно до година вече може и да се появи за конкретният модел.

 4. Като цяло вече втори ден търся за фирмуер, но не намирам. Щом в сайта на панасоник няма изкаран такъв, значи или устройството нещо се е прецакало или като цяло не е ок. Виж обади се на сервиза и питай дали е възможно да изпратиш само DVD-то. То се захваща само с едно болче под капака за рамта, след като се извади и се издърпва.

 5. Ще продължавам да следя и да хфърлям по едно око из нета за фърмуер,дано пък и ти да намериш нещо,да видим пък дали ще има промяна,а иначе ще поразпитам как стоят нещата с гаранциите и ако пращам ще е след празниците,до тогава има време може пък да изкочи нещо.

 6. Чувал съм, че вместо да изпращаш целия лаптоп може да се изпрати само устройстовото, но трябва да се обадиш и да питаш дали е възможно и дали ще зачетата гаранцията след това на лаптопа и на рома. Ще потърся фирмуер за тоя модел, но не мога да ти обещая дали ще намеря като цяло това животно.

 7. Че е нов нов е,предполагам,лаптопа е много скорошно производство Леново Z570,от около 9 месеца го имам и съм записал само около два три диска и да е прочел 3-4 пъти по толкова,почти не съм го ползвал,а отказа да чете и записва ДВД дискове,само CD приема.В гаранция е,но като се обадих почнаха да прехвърлят топките..до еди къде си трябва да го закарат нам си какво,и в крайна сметка се изказаха ,че трябва да отиде до София,ще го мотат поне месец,а точно сега в тоя празничен период не ми се рискува.Според мен проблема е главно в оптиката,но ако мине номерът с фърмуера ще е добре,но не намирам никъде за този модел,не съм запознат дали някой от дадените модели които има в нета ще станат!? Не е кой знае каква философия цялостната смяна на ДВД-то,"да имах да си го сменя сам",а само за това ще има да го тантуркат на сам на там,а не съм единствения с проблема.

 8. По принцип трябва да е същия модел, но в страницата на панасоник никъде не намерих такъв модел, което значи че много нов, след като няма резултати за него. Защо искаш да обновяваш фирмуера

 9. Едно питане само,за Matshita uj-8b1as може ли да пасне някой от тукашните фърмуери,точно този модел не го намирам,или нещо пропускам.

 10. Ами в момента няма как да ти покажа нагледно, като извадиш самата записвачка отзад има едни чопчета с едни крачета в дясно от широкия кабел. Ако е от старите интерфейси (АТА/ПАТА) може така да го срещнеш като название. значи са 6 крачета 2 реда, 3 колонки. На едната колонка има Джъмпер. Може да е различен цвят, Син, Сив, Черен, Червен. Над него има обозначения. SL е слейв, MA е мастър и третото не го помня вече. До тук с интерфейса АТА/ПАТА. Ако ДВД у-вото ти е САТА ще имаш един тънък кабел вместо стария широк кабел. В повечето случаи този кабел е червен, може да е сив или жълт, но почти винаги е червен. Не е много широк около 1 см, тънък е. За да разбереш тук дали е мастър или слейв трябва да влезеш в биоса на компа. От там гледаш дали ти е мастър или слейв контролера, където е свързано устройството. Ако не е мастър трябва да спреш компа и да смениш кабела на дъното, с някой от другите контролери на дънната ти платка и да провериш пак дали вече не е на мастър. Еми това е не знам дали разбра, опитах се да ти го обясня колкото се може по просто. Но ако не разбираш от такива неща по-добре не го прави, за да не останеш без записвачка, ако е работеща разбира се. Ако не е работеща не я жали ами действай без да питаш много много :)

 11. ата - сата--кой джъмпер и къде кво да преместа нещо не разбрах! може ли по-нагледно като за новобранец

 12. Моята записвачка е Optiarc DVD RW AD-7173A , но не я намирам в този сайт.

 13. Моята записвачка е Optiarc DVD RW AD-7173A , но не я намирам в този сайт.

anti spam