На кратко едно уроче за работа с програмата CD-DVD Diagnostic. Чрез нея ще копирате много надрани/надраскани дискове. Това се случва, когато имате много ценна информация на него и не може да я намерите от друго място. Ясно е че дискове, които са с дълбока прорезна лента трудно може да се прочете, но все пак производителите на програмата са се постарали да направят всичко възможно за четенето от лазера на устройството Ви.

Като допълнение искам само да напиша, че с тази програма се натоварва много оптичното устойство и не е желателно да се използва ежедневно. Но ако пък е все още в гаранция, какво прече?

Програмата не е сложна за употреба, има няколко стандартни бутона, които се използват най често. Нека започнем. Преди да пуснете програмата поставете силно надрасканият диск в оптичното устройство. Хубаво е да бъде поставен първо дискът, защото след зареждане на програмата се избира от кое устройсвто ще се чете и след избора ако няма диск в него показва надпис, че няма зареден диск от това устройство.

След като сте направили всичко описано до тук се появява точно този прозорец, за който говорех преди малко. От него се избира вашето CD/DVD устойство за четене. В случая моето е това подчертаното от снимката. Това, което е под него е виртуално устройство създадено от Alcohol 120%. Прогарама за запис и копиране на дискове. В по късен период ще напиша ръководства и за нея.

CD-DVD Diagnostic

Цъкнете ОК и ще се появи картинката отдолу. Тук Ви казва, че са заредени файловете и директориите с информация от диска. Може да цъкнете отметка, за да не се появява повече. То така или иначе ако прочете диска, значи ще изкара и информацията, която е в него.

CD-DVD Diagnostic

От тук нататък няма кой знае какво повече да се прави. Натиснете на зеленикавото ромбче с 1-ца в него. Наподобява на бутон от дистанционно. Това е бутона, чрез който се копират всички файлове от всички сесии на диска. За сесиите малко разяснение. Ако даден диск е бил записан първоначално на Start Multisession disc има опция след този запис да може да се допише диска (дозапълва). В него има една опция Continue Multisession Disc. Ако бъде избрана тази опция може да се запише нова информация върху него. Обаче този запис крие един вид опасност от прочитане на плеъри (музикални и видео). Значи след дописването на диска, предната сесия (първия запис) папките и файловете няма да се виждат. Все едно не съществуват. Да ама не е точно така. Те са си на диска и тази програма чете абсолютно всички сесии и файлове. До тук спирам със сесиите и файловете. Просто натиснете бутона.

CD-DVD Diagnostic

Появява се това прозорче с този файлов мениджър на картинката долу. От там си избирате в кой дял на хард диска да бъде съхранена информацията. Имате възможност директно да създадете и папка, в която да се поместят копираните файлове. Натискате ОК

CD-DVD Diagnostic

Ами като всичко е ок, ще се появи такъв прозорец, като на картинката долу. В случая тук не Ви показвам как се появява бутон Skip, Ignore и Continue, ако не се лъжа, защото съм ползвал версия 1.75 преди има няма 5-6 години. Сегашната версия е 2.2 и е малко по различна. Това го обяснявам защото не можах да си намеря толкова надран диск да ви покажа, ако излезе някоя грешка на даден файл какво се появява, но така или иначе вече обясних. Предполагам, че ако има различия те ще са малки.

CD-DVD Diagnostic

Когато причключи копирането на диска или Вие го спрете ще излезе следното запитване. Искате ли информация за файловете в папките и копирането им във файл. Ако да ще излезе прозорец, където избирате как иска да се казва файла, в който ще запишете информацията отностно файловете. В този текстов файл са записани всички имена на папки, файлове, размери, кога са записани, копирани и т.н.

CD-DVD Diagnostic

Ами надявам се да съм бил полезен с това ръководство. Ако имате въпроси не се притеснявайте да питате.


ГЛАСУВАЙ                
СПОДЕЛЯНЕ
Попитали Буда: Учителю, чух че си много мъдър, научи ме как да помагам на хората? Буда помълчал известно време и му отговорил: За да помагаш, трябва да те има. Не можеш да помагаш, ако не съществуваш...

КОМЕНТАРИ 3

anti spam